Burgemeester Kris Van Dijck onthulde donderdag de officiële eerste steen van de 'Alfons Smet Residenties'.

Situering
Nadat de firma Smet was verhuisd naar een nieuwe vestiging aan de Stenehei, werd het oude bedrijfsterrein in hartje Dessel volledig gesaneerd.  Alfons Smet Vastgoed, de vennootschap die het terrein bezit, koos bewust voor de toekomstige bestemming: een seniorencampus.  De voorbije maanden werden de bouwplannen afgerond, werd de obligatie uitgegeven en de bouw aangevat. 

Eerste steen
In november 2011 begonnen de grondwerken.  Nu het gebouw uit de grond verrijst, is het tijd om dit in een officieel kleedje te steken.  Hiervoor wordt een groots event georganiseerd, in aanwezigheid van burgemeester Kris Van Dijck. 

Hij heeft de eer om een officiële steen te onthullen.  Op deze steen is het borstbeeld van Alfons Smet te zien, naast stichter van Smet Boring op de Oude Markt zelf, ook burgemeester in de jaren 30.  De residenties dragen zijn naam.

Bouw
De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk wordt samengewerkt met lokale of regionale leveranciers en aannemers.  Het ontwerp is van de hand van Gerd Van Zundert van AID Architecten (Malle).  De droogzuiging gebeurde door Smet (Dessel).  De technieken zijn in handen van Benvitec (Beringen). 

Aannemer van de ruwbouw is Q-Building (Dessel).  Marnick Staes, de jonge ondernemer achter Q-Building verklaart trots: “We vinden het een eer partner te mogen zijn van Alfons Smet Vastgoed. Het is een hele uitdaging, maar we gaan er voluit voor om dit project tot een referentie uit te bouwen, waarnaar nadien iedereen trots kan verwijzen.”
Er zijn nog onderhandelingen lopende met diverse regionale aannemers.

Samenwerkingen
De maatschappelijke integratie staat niet alleen verwoord in de missie, maar wordt ook echt gerealiseerd.  De artsengroepspraktijk van Retie zal een bijhuis openen op de site.  Hun praktijk zal niet alleen openstaan voor de bewoners van de Alfons Smet Residenties, maar voor alle inwoners uit de omgeving.  Verder worden ernstige gesprekken gevoerd met enkele enthousiaste dames voor de opening van een kinderopvang. 
Een heel belangrijk element is de samenwerking met Natuurpunt en Natuureducatie.  Samen met onze tuinarchitect begeleiden en sturen zij mee het hele tuinontwerp.  Natuur is een wezenlijk deel van het project.  Door hier heel bewust mee om te gaan proberen we niet alleen een aangename omgeving te creëren, maar ook een omgeving waar iets te beleven valt voor oud en jong.

Obligaties met woonrecht
De 90 serviceflats op het terrein, worden aan de geïnteresseerden aangeboden via een speciale financiële techniek.  Wie wil kan intekenen op een obligatielening met woonrecht in een door de intekenaar gekozen flat. 

Johan Smet: “Wij vinden het als initiatiefnemer heel belangrijk dat deze uitgifte op een correcte, transparante en wettelijke manier gebeurt.” Op de vraag waarom met deze techniek gewerkt wordt, antwoordt hij: “Werken met obligaties met woonrecht biedt heel wat voordelen voor de bewoners.  Je voelt je als het ware eigenaar van de flat, met enkel de voordelen van een eigenaarschap.  De lasten blijven bij de echte eigenaars, zijnde Alfons Smet Vastgoed.“

Dit bevestigt ook Mia Van der Schueren (65), intekenaar van het eerste uur: “Door op jonge leeftijd geconfronteerd te worden met een invaliderende ziekte besefte ik als geen ander ooit verplicht te worden op zoek te gaan naar een degelijke serviceflat. Deze zoektocht bracht oorspronkelijk weinig resultaat: onvoldoende aanpassingen voor een mindervalide, zeer kleine flats, geen garage. Kortom, geen 'hier wil ik de rest van mijn leven verblijven' gevoel. Tot ik de voorstelling bijwoonde van de Alfons Smet Residenties en inwendig 'wow, een droomproject' jubelde. Kon ik dit realiseren? Ja, het kon! Omdat de flats verschillend van grootte zijn, is het mogelijk een flat te kiezen al naargelang je budget. En je geld is niet verloren. Bij overlijden erven de kinderen immers het integrale bedrag dat de obligatie kostte.

Ondertussen heb je het gevoel in je eigen flat te wonen. Als 5de optiehouder, en later obligatiehouder, had ik keuze te over. Mijn voorkeur ging uit naar een flat met zicht op de groene zone die, daar ben ik van overtuigd, prachtig wordt. En, belangrijk, wij hadden en hebben inspraak in de inrichting van de flats. In tegenstelling tot vroeger toen ik met angst de toekomst tegemoet zag, kijk ik nu vol verlangen uit naar mijn nieuwe seniorenflat.”

Bekendmaking en opendeur
Johan Smet :”We beseffen dat het heel belangrijk is om de mensen zo goed mogelijk te informeren.  We proberen dit via diverse kanalen.  We versturen regelmatig een nieuwsbrief naar geïnteresseerden.  Via de website  www.asresidenties.be vind je veel antwoorden op je vragen. 

Wie wil kan het hele project volgen via onze Facebookpagina.   Elke geïnteresseerde kan er de plannen inkijken en de maquette zien.   Het opendeurweekend vindt plaats op het terrein rechtover de muur.  Iedere dag is iemand aanwezig van 10-12 en van 14-17 uur.